dimecres, 11 de febrer del 2009

El mestre Savall


La Discotecla va nèixer amb la voluntat de donar a conèixer noves propostes musicals i, certament, aquesta entrada no és en sí cap nova proposta però si que serà nova per molts de vosaltres. Avui farem un canvi radical de registre musical i ens endinsarem a èpoques remotes. Segurament us quedarà una mica lluny aquesta música, però creiem que val la pena apropar-s'hi, si més no per gaudir d'una nova sonoritat.

Per aquells/es que no conegueu a Jordi Savall us el puc definir com el més important músic del món en música antiga [ahí es ná]. Nascut a Igualada fa uns quants anys, el mestre Savall té una importantíssima feina de recuperació d'un gènere musical força oblidat. La seva tasca ha permès recuperar música que va des de l'Edat Mitjana fins finals del segle XIX. La seva discografia compren més de 120 discos, sempre dedicada a la música antiga, en especial la música antiga espanyola de la n'és el màxim especialista, i màxim recuperador (sobretot de música àrab i sefardí).

Expert en viola de gamba va fundar tres grups musicals a finals del segle passat que són en l'actualitat referència internacional en música antiga: Hesperion XX -ara Hesperion XXI- de la que en formen part la seva dona, la soprano Montserrat Figueres i els seus dos fills, també reconeguts músics; La Capella Reial de Catalunya, i Le Concert des Nacions. Dels molts premis i reconeixements internacionals que ha guanyat, volem destacar l'aconseguit al 1992, amb l'obtenció d'un Cèsar francés i altres premis internacionals de prestigui per la banda sonora de la pel.lícula Tous Les Matins du Monde.

En fi, una trajectòria impressionant. Bon profit!