divendres, 24 d’octubre del 2008

SAM COOKE


Desde les profunditats de la meva immersió en el soul-motown (quina gran música i que bé si està), us envio l'enllaç a la música del Sam Cooke...

Fill d'un predicador de Mississipí (era en veritable 'Son of a preacher man') va començar a cantar música no religiosa sota pseudònim, per tal de no ofendre, i va fer més que això, ja que va ser un dels primers músics en tenir èxit no només entre la polació negra, sinó que trencant barreres, va dipositar-se sobre els tocadisc dels blancs, en aquell context dels EEUU on encara es vivia amb força la segregació racial.

Sam Cooke va morir en extranyes circusmtàncies, una nit d'un tret, en un d'aquests motels barats de carretera al 1964. Tenia la fatídica edat de 33 anys, que sembla que per als genis, és la darrera parada del trajecte.

Malgrat tot, em sembla un cantant d'actualitat per als que seguim els temes de política, ara que s'apropen les eleccions dels EEUU i sembla que en Barack Obama arribarà a asseure's al despatx oval, ja que Cooke va ser un actiu defensor dels Drets Civils, i entre d'altres gests, va composar una cançó molt bona. Diu la llegenda que "A change is goona come" va ser la resposta d'un músic negre de Mississipí al "Blowing in the Wind" del Bob Dylan, sentint-se obligat a fer sentir la veu dels que no en tenien, abocant un crit d'esperança en aquell context convuls de canvi... un canvi que en menys de quinze dies, podria tocar per a molts, un sostre insospitat fa tant sols, 30 anys.

Us deixo la canço (que no m'extranyaria que acompanyés la victòria d'Obama, no només pel text, sino com a pont simbòlic entre blanc i negres als EEUU), i que diu així:


Discover Sam Cooke!



I was born by the river in a little tent
Oh and just like the river I've been running ever since
It's been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

It's been too hard living but I'm afraid to die
Cause I don't know what's up there beyond the sky
It's been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

I go to the movie and I go downtown
Somebody keep telling me don't hang around
It's been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

Then I go to my brother
And I say brother help me please
But he winds up knocking me
Back down on my knees

Ohhhhhhhhh.....

There been times that I thought I couldn't last for long
But now I think I'm able to carry on
It's been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will


Per als realment freakies, els tipus de penya que encara està llegint el post fins al final, aprofito per dir que aquesta cançó apareix en un moment emotiu de la sèrie "The West Wing", que comença a mostrar sorprenents similituds amb la realitat... un punt més per pensar que els assessors de campanya de l'Obama, se la miren (tot i que pensaven que arribaria abans un latino que un negre a la presidència)...

Un amic em comentava fa poc, que en una enquesta recent, el president més popular de la història dels EEUU era el president Jet Bartlett, que per sobre de Lincolns i Roosevelts, s'imposava entre la majoria... tot i ser un president de ficció...... són dies extranys, en que les divisions entre realitat i ficció es dissolen... i segurament, per bé o per mal, a Change is gonna come... salut!